Teplá voda!

Toto fórum je určeno k ohlašování závad ve společných prostorách domu ale jen jako INFORMATIVNÍ
Závady nejsou přeposílány, neboť ten si to nepřeje[/b]
Pravidla fóra
Zde zadané závady nejsou automaticky přeposílány na mailovou adresu Správce. Vlastníci tak už nemohou snadno zjistit, zda je která závada již hlášena. Kontaktujte přímo správce (Richard Moucha moucha@ikon.cz 777 757 480 ).
Petr Hromas
Příspěvky: 18
Registrován: 17 kvě 2008 11:01

Teplá voda!

Příspěvek od Petr Hromas »

Dobrý den,
bydlíme ve vchodě 705/2 v přízemním bytě č. 112. Máme dlouhodobý, stále se opakující problém s teplou vodou. V našem bytě máme dvě stoupačky, jednu za WC, která zásobuje koupelnu a WC a druhou v kuchyni, která ji zásobuje. Cca 1 den v týdnu (přes celý den, většinou v pondělí po víkendu) se stává, že v koupelně musíme odtáčet cca 30 sekund na plný proud kohoutek s teplou vodou než začne teplá voda téct. Teče naprosto ledová. Již jsem to před časem řešil i s panem Šilhavým od našeho správce a před tím i s předešlým správcem. Poslední půlrok jsem tuto závadu vždy nahlásil na linku závad pražské teplárenské. Vždy sem přijeli a nic nezjistili. Když jsem opět tuto závadu nahlašoval na PT cca před 2-ma týdny, řekli mi, že pravděpodobně máme špatně nastavenou, nevím jestli to píši správně, "zpětnou smyčku" a že to máme řešit s naším výborem a správcem, že PT s tím nic nenadělá.
Tak se chci zeptat, jestli můžete zjistit, co je s tím možné udělat. Bohužel sami si s tím neporadíme a platit desítky litrů ledové vody za sazbu teplé, se nám už moc nechce.

Předem děkuji.

Petr Hromas
Rudolf Duda
Příspěvky: 15
Registrován: 11 lis 2010 00:18

Re: Teplá voda!

Příspěvek od Rudolf Duda »

Dobrý den,

plně s Váma souhlasím. Problém je evidentný, protože není normální aby člověk téměř pokaždé musel odpouštět 1-2 minuty teplou vodu, než nejaká začně téct. To nedělá ani plynový kotel netož potrubí zu teplárny. A rozhodně se to netýká jenom jednoho dne v týdnu. V poslední době je to pravidlené - za každým pouštěním teplé vody!
Bydlíme taky ve vchodu 705/2 ve třetím patře. Nejvíce se to začalo projevovat v posledním měsíci dvou - to jest po odstávce vody. V zimě jsme s tímto neměli problémy.
Děkuji správci za řešení.
Petr Hromas
Příspěvky: 18
Registrován: 17 kvě 2008 11:01

Re: Teplá voda!

Příspěvek od Petr Hromas »

Dobrý den,
jsem "rád", že tento problém nemáme sami. Na Pražské teplárenské na mě byli vždy příjemní, ale říkali mi, že si stěžuji sám. A že nikdy žádnou poruchu na jejich zařízení nenašli.
Tento víkend (pátek večer, celá sobota a celá neděle, možná to bude i déle) je tento stav neúnosný.
Při každém puštění teplé vody to znamená 1-2 minuty odtáčet teplou na plný výkon, pak teče jen teplejší vlažná. Potom stačí vodu na 20 sekund zastavit a když jí pustíme znovu, opět musíme odtáčet.
Před chvílí (neděle večer cca 21:50h) jsem se chtěl osprchovat. Průběh byl následující: 2 minuty jsem odtáčel studenou, pak se umyl teplejší vlažnou, a za chvíli začala střídavě v cca 20 sekundových intervalech téci horká a ledová.
Máte pravdu, že tento problém je velký od odstávky teplé vody. V zimě problém nebyl.

Prosím o zajištění opravy.
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplá voda!

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,
chápu, že situace je dost nepříjemná, ale než se začne něco řešit, měl bych několik poznámek či dotazů:

1) Pokud si na problém stěžuje více vlastníků, je potřeba zjistit, jestli je to problém celého domu, vchodu a nebo jen některé ze stoupaček. zatím jsem zaregistroval stížnosti na teplou vodu z bytů 112, 302 a 313 ze vchodu 705/2, což zrovna nevypadá na "jednu stoupačku" a zároveň nejsou stížnosti ze vchodu 705/4. Tedy se lze domnívat, že je to problém pouze vchodu 705/2, což by mohlo odpovídat problémům s výměníkem Pražské teplárenské (PT). A nasvědčuje tomu i to, že se tento problém objevil až po odstavce teplé vody. Pamatuji si na problém s výměníkem ve vchodě 705/4 před několika lety, kdy PT několik dní do telefonu tvrdila, že je vše v pořádku a přesto od 3. patra nahoru nehřálo v zimě topení, ačkoliv byla na plno otevřena termostatická hlavice - do topení šla jen vlažná voda. Teprve po několika urgencích přiznali, že měli vadný nějaký ventil ve výměníku a od provedení výměny je vše v pořádku už několik let.

2) I přesto nemusí být problém ve výměníku a i když je to na různých stoupačkách, stále to může být problém špatné konstrukce pákové baterie umístěné na stoupačce - pak dochází k přepouštění studené vody do rozvodu vody teplé - více viz zde. Ale, jsme schopni nějak zjistit, jestli si někdo na stoupačně nevyměnil původní baterii od Skansky za nějakou jinou?

3) A další problém může byt s poškozenými izolacemi potrubí ve vstoupačkách u jednotlivých bytů. Tady by to znamenalo na každé dotčené stoupačce zkontrolovat ve všech bytech izolace potrubí. Ale - sejdou se všichni majitelé bytů na jedné stoupačce a umožní kontrolu?

Je možné, že Správce má s takovými problémy své zkušenosti a ví, jak efektivně najít a odstranit příčinu závady na rozvodu teplé vody.
S pozdravem - Jan Líkař -
Petr Hromas
Příspěvky: 18
Registrován: 17 kvě 2008 11:01

Re: Teplá voda!

Příspěvek od Petr Hromas »

Dobrý den, pane Líkaři,

děkuji za odpověď.
Baterie máme stále původní, které namontovala Skanska při stavbě domu.

Co se týká kontroly izolace stoupaček, jsme plně k dipozici

Tento problém jsme měli již cca před 3-mi lety, ale několikrát jsem to nahlašoval tehdejšímu správci. Dlouho také tvrdil, že PT říká, že je vše v pořádku, ale po několika nahlášeních mi sdělil, že PT uznala, že něco bylo špatně a dalo to cca 2 roky pokoj a nebyl problém. Teď je to tu znovu.

Chci Vás, pane Líkaři požádat, jestli byste mohl zkusit s tím něco udělat.
Se mnou už se na PT ani nechtějí bavit.

Předem děkuji.
Rudolf Duda
Příspěvky: 15
Registrován: 11 lis 2010 00:18

Re: Teplá voda!

Příspěvek od Rudolf Duda »

Dle mého názoru a odpozorované zkušenosti to může být jenom problém ad 1 tzn. s výměníkem PT.

Ad 2 by to znamenalo, že si museli vyměnit baterii v bytech na každé ze stoupaček, nevím jestli spomínané tři byty jsou na třech stoupačkách ale pokud ano, přijde mi to málo pravděpodobné. My jsme nic neměnili. Kdyby i byla nějaká baterie pokažená, dle mého názoru nedokaže udělat efekt studené vody, kdy si pustíte teplou, pak ji vypnete a po půl minutě zapnete, tak vám zase teče studená - ledová.

Ad 3 izolace, to bych chápal, že voda vystydne přes noc a stejně by byla vlažná a ne ledová. Ale vůbec to nevysvětluje proč po půl minutě teče znova ledová.

Jestli je něco jiného, co vysvětlí spomínaný problém, to nevím, ale ze tří možností bych rovnou vyloučil 2.
Děkuji
Rudolf Ďuďa

Navrhuji se domluvit, buď ať správce kontaktuje PT, nebo to uděláme každý jednotlivě.
Kassabova
Příspěvky: 7
Registrován: 03 bře 2009 11:18

Re: Teplá voda!

Příspěvek od Kassabova »

Dobrý den,
problém s teplou vodou v koupelně mám minimálně 3 roky. Hlásila jsem to tehdejšímu správci, volala jsem na PT,ale výsledek žádný. Správce mi řekl, že jsem jediná, kdo si stěžuje a ostatním, že to nevadí. Letos v létě i několikrát netekla teplá voda v druhé stoupačce , tedy v kuchyni. Vidím, že konečně nejsem jediná, komu to vadí.
Děkuji za rychlé řešení a hezký den Kassabová, byt 213
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplá voda!

Příspěvek od LikarJ »

Zkusím tedy kontaktovat PTas a domluvit s nimi řešení - asi to nebude hned, určitě se mi budou vymlouvat jako posledně, ale zkusím to zařídit.
S pozdravem - Jan Líkař -
peve
Příspěvky: 2
Registrován: 20 kvě 2011 18:17

Re: Teplá voda!

Příspěvek od peve »

Dobry den,
stran teple vody - pisu za byt 505 , Bechlinska 705/2
1/ V koupelne od doby co v byte bydlime (zacatek 2009) je podobny problem jak pisou sousedi - kolisani teploty vody.
Voda se odpousti cca do 0,5-1 min (vice ne) nez zacne tect skutecne tepla.
Co vidim jakop snad jeste horsi- v prubehu sprchovani se teplota vody meni minimalne (odhadem) az v rozsahu 15° - to jest cca +-7°C, coz je velmi neprijemne, protoze jednou tece nesnesitelne horka a pak velmi studena. Stridani je cca ve 20-30sekundovych intervalech. Zcela vyjimecne se stava ze teplota vody nekolise.
Nehlasili jsme ta zatim nikomu.

2/ dotaz ci pripominka - v koupelnove stupacce tece ze studeneho kouhoutku jistě o nekolik stupnu chladnejsi voda (az ledova) nezli ve stupacce v kuchyni (ze studeneho kohoutku). Tam je voda temer vlazna. Proc je tomu tak?
Ma to nevyhody -v kuchyni si nejde nabrat zcela studenou vodu (vlazna je neprijemna k piti) a v koupelne zase ledova neni potreba-je pak vetsi spotreba teple vody (kdyz chci namixovat na vlaznou).

PV
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplá voda!

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,

po několika dnech měření PTas jsem od Správce (IKON - Ezrová) dostal následující vyjádření:
Dobrý den paní Ezrová,
ke kolísání teploty teplé vody v objektu Bechlínská 705 Vám sděluji, že jsme prováděli měření teploty TV od 19.9. do 23.9.2011.
Dodávka teplé vody se pohybuje stabilně na výstupu v rámci +- 2°C, na vratném potrubí je teplota v rámci +- 1°C.

S pozdravem

Ing. Skýva Milan
manažer péče o zákazníky
Pražská teplárenská a.s.
Partyzánská 1/7
170 00 Praha 7
tel.: 266 752 335
mob.: 737 250 562
E-mail: mskyva@ptas.cz
WWW:www.ptas.cz
Nicméně to neznamená, že se to dál nebude řešit - požádal jsem Správce, aby kontaktoval dotyčné vlastníky, kde se projevuje problém s teplou vodou a dále se hledala závada.

A ještě doplnění od Správce:
Dobrý den,
...v tomto případě se musíme i na základě našich zjištění z ostatních objektů přiklonit k názoru p. Soukupa z teplárenské :
”Ze svých zkušeností Vás ještě musím upozornit,že tento problém vzniká jednak při použití nekvalitních směšovacích baterií (levné termostatické); někdy jej také způsobuje vzduch v rozvodu (zejména když nájemníci v nejvyšších patrech, kde je propojena cirkulace TV s přívodem nejsou přítomni a vzduch při provozu neodfoukne přes baterii) “.
V letních měsících se skutečně stává, že některé z horních bytových jednotek nejsou dlouhodobě obývány a vyvstává tak problém neodvzdušněné cirkulace. O problematice levných termostatických baterií, které nemají v sobě zabudovány zpětné klapky, a je proto nutné klapky instalovat na přívod vody k baterii, jsme již mluvili.

Drahomíra Ezrová
provozní technik
IKON spol. s r. o.
S pozdravem - Jan Líkař -
Odpovědět