daň z nemovistosti - info

Diskuse k chodu domu. Nápady, návrhy, co kde vylepšit a co změnit.
alena.jaskova
Příspěvky: 83
Registrován: 26 lis 2007 11:25

daň z nemovistosti - info

Příspěvek od alena.jaskova »

Předpokládám, že nejen já jsem přesně nevěděla, jak to je tedy letos s daní z nemovitosti za bytovou jednotku. Zde je, co jsem zjistila u paní Kalivodové:
daň z nemovitosti je dvojí. Jedna za garáže, která je stále vedena na Skansku a předpokládáme, že i letos to odvede Skanska a ostatním se to vyúčtuje na konci roku s přeplatky, nebo nedoplatky.

A druhá, soukromá záležitost, daň z bytu. K této dani jsme museli před lety všichni podat daňové přiznání a dle zákona platného k 31.12.2008 byla nemovitost - bez pozemku - osvobozena na dobu 15ti let. Čili nulová daň. Od 1.1.2009 je novela zákona daně z nemovitosti, která ruší osvobození nových staveb. Stávající stavby - byty - od daně osvobozené mají přechodný rok 2009 a osvobození pro ně končí 31.12.2009. Do května 2010 finanční úřad pošle složenky s výměrem každému, kdo přiznání má podané, dle informace z finančního úřadu nebudou požadovat podat nové přiznání se změnou.

Takže kdo loni nebo dříve podal to nulové přiznání, měl by být v pohodě, a přijde mu složenka v roce 2010. V opačném případě doporučuji co nejdříve kontaktovat FÚ.
pemic
Příspěvky: 14
Registrován: 19 led 2008 14:29

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od pemic »

Dobrý den
Jsem vlastníkem garážového stání a daňové přiznání za svůj spoluvlastnický podíl jsem podával sám roku 2008 po vkladu do katastru.Daň z nemovitosti jsem zaplatil jak za rok 2008,tak i za rok 2009.Docela by mne zajímalo jak je to s tou Skanskou a placením daně z nemovitosti,zda ještě vlastní nějaké garážové stání.Nerad bych to platil dvakrát. Petr Míček
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,
odpovím Vám slovy Správce (p. Kalivodová), cituji s drobnými úpravami:

"Daň z nemovitosti za garáž – minimálně od ledna 2008 je daň vedena na Skanska. Na to, aby byla převedena na někoho z vlastníků, musí spolupracovat Skanska + někdo z vlastníků. Pokud aktivitu Skanska nevyvine a daň SVJ neúčtuje, rozhodl výbor SVJ situaci takto ponechat a daňová povinnost nadále zůstáva na Skanska (navíc je i v roce 2009 stále majitelem podílu na domě - dle KÚ). Co se týká daně z nemovitosti z bytů, je to soukromá záležitost každého z vlastníků. 15ti leté osvobození od 1.1.2009 padlo pro nové stavby, vlastníků se bude týkat od 1.1.2010, finanční úřad rozešle složenky s vyměřenou daní."
S pozdravem - Jan Líkař -
pemic
Příspěvky: 14
Registrován: 19 led 2008 14:29

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od pemic »

Dobrý den.
Byl jsem na finančním úřadě poptat se,jak je to s tou daní z nemovitosti za garáž,paní úřednice mi řekla,že na Skansku daň vedená není,daňové přiznání za naši garáž+za garáže v sousedních dvou domech podal nějaký pan Pátek.Asi by bylo vhodné zjistit,jak to s tou daní opravdu je.Paní na FU měla hodně práce,nevím,možná se mě chtěla jen zbavit,a tohle mi tvrdila s jistotou, aniž by se podívala do databáze.Pokud to tak opravdu je,tak pan, který daňové přiznání podal zodpovídá i za zaplacení daně a měl by to SVJ rozúčtovat,nebo se mýlím?Bylo by prosím možné to nějak zjistit, Děkuji Petr Míček
alena.jaskova
Příspěvky: 83
Registrován: 26 lis 2007 11:25

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od alena.jaskova »

Je možné, že se pan Pátek dohodl se Skanskou a zaplatil to. Bohužel není tak snadné se ho zeptat, ale zkusíme to zjistit co nejdříve.
Jinak pokud tomu tak je, věřím, že to paní na FU ví jistě, je zřejmě dost známý na příslušných úřadech vzhledem k počtu garáží, které na P9 má, takže by mě nepřekvapilo, že to ví ta paní z paměti.
Každopádně se pak daň rozpočítává, to uvidíte na ročním vyúčtování.
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,
17.2.2009 jsem na základě dotazu p. Míčke zde na fóru kontaktoval Správce, aby celou záležitost prověřil a navrhl další postup. Bohužel, do dneška jsem od Správce neobdržel odpověď.
S pozdravem - Jan Líkař -
pavla.hanuskova
Příspěvky: 55
Registrován: 05 úno 2008 21:19

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od pavla.hanuskova »

dobry den,

my si dan za garaz platime sami uz od uplneho pocatku, tedy od roku 2006 a rozhodne nebyl zadny problem se skanskou.
Od Financniho uradu nam uz 2. rokem chodi vzdy slozenka na dan pro novy rok.

Opravdu nechapu, jak by dan mohla platit skanska, kdyz neni vlastnikem?

Kazdopadne doufam, ze zadnou polozku "dan z garaze" ve vyuctovani za rok 2008 nenajdu.

Pavla Hanuskova
rovenskar
Příspěvky: 46
Registrován: 29 lis 2007 20:10

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od rovenskar »

Dobrý den.
Ráda bych se zeptala tímto způsobem pana Míčka (příp. paní Hanuskové), kde v DP k dani z nemovitostí uvedl svůj spoluvlastnický podíl. Nechci se spoléhat ani na pana Pátka ani na Skansku, proto jsem chtěla podat DP ke svému podílu na garáži (dokupovala jsem dodatečně), ale nikde jsem nenašla u daně ze staveb možnost uvést svůj spoluvlastnický podíl (tiskopis vzor č. 10, u pozemku je to ř. 221).
Rovenská
pemic
Příspěvky: 14
Registrován: 19 led 2008 14:29

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od pemic »

Dobrý den.
V daňovém přiznání ke garáži jsem vyplnil titulní list,II oddíl k pozemkům jsem nevyplňoval vůbec,vyplnil jsem jen III oddíl ke stavbám ř.301-V , ř.302-datum z katastru , ř.303-Praha 18 , ř.304-Letňany , ř.305-7 3 1 4 3 9 , ř.306- a.705 / b.200 c.600/153 d. 2005 e. SV
f. podíl z katastru (21,40 m2) , ř.307- (21,40m2) , ř.309-(21.40) , potom tab. s výpočtem a nakonec oddíl IV ř.304 b,c . Nevím, zda je to správně a zda je dobré podávat DP jen za svůj podíl samostatně,osobně si myslím že by DP mělo podat naše společenství za všechny a potom to rozúčtovat mezi jednotlivé vlastníky,jinak vznikne na FU chaos :) .Ti kdo si DP podali sami o peníze nepřijdou,bylo mi řečeno na FU,že stačí podat dodatečné DP,vypsat ho úplně stejně jako při prvním podání,do poznámek napsat,že přiznání podal za všechny podíly p..XXXX........ a přidat ŽÁDOST O VRÁCENÍ PŘEPLATKU NA DANI s částkou kterou jste již zaplatili.Jinak chci upozornit,že nejsem žadný odborník na daně a všechny informace berte s rezervou,nejlepší bude ,zaběhnout na FU až nebude takový frmol a poptat se osobně :D
Petr Míček
rovenskar
Příspěvky: 46
Registrován: 29 lis 2007 20:10

Re: daň z nemovistosti - info

Příspěvek od rovenskar »

Dobrý večer.
Díky za odpověď. Zajímalo by mně ještě, jestli vás z FÚ vyzvali k nějaké opravě a nebo, jestli na základě DP rovnou poslali složenku na částku, ktero jste si spočítal? Podle mého laického názoru je výpočet ne úplně správný, protože jste vzal pouze podlahovou plochu svého garážového stání, ale s ním ještě vlastníte podíl na středovém pruhu garáže, která je příjezdovou cestou ke stání. Takže plocha by měla být větší. Nejsem odborník na daně, můžu se mýlit. Říkám si, pokud by měl každý vlastník mít možnost zaplatit daň jen za svůj podíl, byl by tam zlomek jako u pozemků. Musím příští týden na FÚ kvůli dani z příjmů, zkusím se zastavit i na dani z nemovitosti, jestli tam nebude fronta a dítě mi to umožní... :o))))
Rovenská
Odpovědět