Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Dulezite informace a dokumenty ke stazeni
petrm
Příspěvky: 59
Registrován: 30 led 2008 23:17

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od petrm »

Dobrý den,
TÚ (teplo, topení) se v našem domě dnes platí z 60% podle spotřeby a z 40% podle obytné plochy, u TÚV (teplá voda) je to ze 70% podle spotřeby a z 30% podle obytné plochy. Návrh s kterým se operuje je zrušit placení za TÚ (teplo, topení) podle spotřeby a zavést pouze "demotivující" platbu podle metrů.

Nemám bohužel dostatek času a energie zde znovu podrobně rozepisovat všechny důvody proč je měření tepla důležité (tj. aby každý platil kolik spotřebuje). Řada z těchto důvodu zde byla už uvedena dříve, proto jen velmi stručně:

- většina domů zatepluje a instaluje měřiče tepla, právě proto, aby ušetřila (proč jdeme opačným směrem?)
- ceny energii porostou
- nejsem si jist zdali event. postup demontáže a následné rozpočítávání nákladů za teplo jen podle metrů legislativně vůbec možný, česká legislativa není v tomto směru vůbec rozhodující, nadřazenou je myslím směrnice EU č. 2006/32/EHS (dříve 93/76/EHS) a ta by mohla takovéto nehospodárné rozúčtování umožnit napadnout soudně???
- obdobně si nejsem jist zdali je nutná výměna měřičů už po 5-ti letech, pokud je životnost deklarována kupříkladu na 10-let, apod.
- existují i jiné firmy, které mohou výměnu zajistit p. Andrýs není určitě jedinou firmou v Praze (nechat si předložit i další nabídky nemůže být určitě na škodu)
- a v neposlední řadě, pokud nebudou lidé nijak finančně motivováni šetřit (byť je to bohužel jen ze 60%), vyrostou náklady na více než avizovaných 20-30%

Copak nám nestačí pár neukázněných tvořící nepořádek u popelnic, či přímo v domě? Copak jsme opakovaně neřešili radiátory na chodbách v zimě otočené na maximum (výbor nechával dokonce hlavice zafixovat, jak si asi bude takový to neukázněný jedinec topit doma při platbě z metru)? To pravdu hodláme podporovat a vychovávat další neukázněné?

Přejděme ale k číslům ...

Propočet ceny kalorimetru zde uvedené nabídky firmy p. Andrýs při výměně po 5-ti letech:

Repas >> 2.450 Kč/ks = 490 Kč/rok = 40,80 Kč/měsíc
Nový >> 4.350 Kč/ks = 847 Kč/rok = 72,50 Kč/měsíc

Částka 40,80 Kč/měsíc mi nepřipadá nijak katastrofální, navíc pokud na zálohách platím za teplo skoro 800,- Kč/měsíc. Zvýšené náklady na teplo budou bezesporu vyšší. Stačí pár lidí co se kupříkladu rozhodne spát s otevřeným oknem a zapnutým topením (obdobně třeba nestáhnout topení při větrání, nakupování, chození do práce, dovolené v zahraničí, apod.)?

Pokud se týče nákladů na teplo (TÚ) nemohu na základě toho co vidím na "Vyúčtování služeb spojených s bydlením" zpracovaným firmou p. Andrýs a přiložených k vyúčtování služeb, které dostal každý vlastník s p. Líkařem a jím uvedenou částkou 300 tisíc nákladů za TÚ (teplo, topení) souhlasit, řekl bych, že správná čísla jsou spíše:

Rok 2006 - ÚT celkem >> 925.194,98 Kč (mírná zima)
Rok 2007 - ÚT celkem >> 743.751,34 Kč (velmi mírná zima, cena tepla navíc oproti 2006 vyšší o 5%)

Pokud se mýlím prosím o korekci ...

Děkuji

S pozdravem
pm
Naposledy upravil(a) petrm dne 11 dub 2012 12:03, celkem upraveno 1 x.
Tomas Skopal
Příspěvky: 117
Registrován: 27 lis 2007 10:22

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od Tomas Skopal »

Nebojte se, Výbor určitě nechce lobovat za každou cenu za zrušení měření, v každém případě nám jde o ušetření peněz vlastníků. Pouze jsme pověřili jednoho člena, aby prověřil různé alternativy jak rozúčtovávat teplo. Pochopitelně vše konzultujeme i se správcem, který má s problematikou letité zkušenosti. Ať analýzy dopadnou jakkoliv, stejně je nutné jakékoliv významné změny schválit na shromáždění vlastníků. Výbor se rozhodně nechystá na nějaké "násilné" přesvědčování vlastníků, pouze hledá různé alternativy redukce nákladů na teplo a jeho rozúčtovávání. Pokud se měří, je podle zákona třeba měřidla pravidelně vyměňovat, případně repasovat (bez ohledu na jejich fyzickou životnost jak uvádíte) a toto stojí obrovské peníze, v podstatě o desítky procent prodražuje samotnou spotřebu tepla. Tuto skutečnost jsme dříve nevěděli, protože nás na ni bývalý správce neupozornil.
Gi..Gi
Příspěvky: 102
Registrován: 20 led 2008 19:33

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od Gi..Gi »

Dobrý den, naprosto do posledního písmenka souhlasím s panem Miřejovským. Chcete ušetřit peníze vlastníkům, ale zaroveň navrhujete variantu, která naprosto demotivuje lidi šetřit a na kterou doplatí právě ti slušní, kteří se snaží energiemi neplýtvat. Rozúčtování podle metrů a ne podle kalorimetrů je v době šetření energiemi krokem zpět a jde právě na ruku těm, kteří plýtvají, protože ti co šetří to za ně doplatí! S tímto způsobem rozhodně nemohu souhlasit, protože patřím k těm, kteří neplýtvají a tento způsob rozúčtování by mě rozhodně peníze neušetřil, ale naopak by se mi mnohonásobně zvedly náklady na bydlení. Rád si měsíčně připlatím svých 41 ,-Kč na výdaje za kalorimetr a celý rok mohu být v klidu, že nemusím dotovat plýtvající podnájemníky, kterých je v našem domě víc než dost.
S pozdravem Schurr
Tomas Skopal
Příspěvky: 117
Registrován: 27 lis 2007 10:22

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od Tomas Skopal »

Prosím vás, my nic nenavrhujeme, pouze analyzujeme možnosti... K té demotivaci - už nyní 40% svých plateb platíte z výměry bytu, tj. částečně stejně doplácíte na plýtvající podnájemníky. A to nemluvím o chuťovce ze zákona, že pokud váš kalorimetr vykáže výrazně nižší nebo vyšší spotřebu než je průměrná spotřeba v baráku, chápe se Váš kalorimetr jako vadný a kontumačně budete platit ten průměr ;) Další debata asi na schůzi 30.11., kde uslyšíme od člena výboru ing. Hollého jeho analýzu.
petrm
Příspěvky: 59
Registrován: 30 led 2008 23:17

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od petrm »

1)
To vše je sice pravda a osobně bych například navrhoval snížit poměrnou část klidně i na 30%, tak aby bylo placení více motivační. Pouze to, že se o demontáži vůbec uvažuje (osobně) nechápu. O nutnosti vyřešit problém kalorimetrů jsme se bavili už na poslední schůzi. Sám jsem obratem orientační analýzu provedl a doposud mi jí nikdo nevyvrátil. Připomínal jsem problémy s topením na chodbách, apod. Rozporoval jsem předložená čísla za teplo, ale bohužel bez reakce. Bylo by proto myslím dobré znát čísla (analýzu) předem, tak aby si ji mohl každý ověřit a případně čísla opravit (nikdo není neomylný), dozvědět se ale nějaká čísla minutu před hlasováním mi nikdy nepřipadalo správné.

2)
Kalorimetry - někteří vlastníci byli na shromáždění proti rušení kalorimetrů, je potřeba s IKON projednat revizi/výměnu, případně rušení kalorimetrů, případně jiná technologie (odpařovací tyčinky). VH vypracuje finanční analýzu alternativ

pm

ps: před domem se kupříkladu opět valí křeslo ... některým lidem je prostě opravdu úplně jedno, kde bydlí.
Gi..Gi
Příspěvky: 102
Registrován: 20 led 2008 19:33

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od Gi..Gi »

Zájemce o správu domu (IKON) navrhuje řešení, které používají u jimi spravovaných nemovitostí (ze zákona je prostě povinnost provést výměny):

• výměna se provádí v době normálních odečtú na přelomu roku (i když se to odečtovým firmám moc nelíbí – ušetří se tím za jedny odečty navíc), u nás 2009/2010
• nakoupí se určitý počet nových měřidel, ty se vymění za stávající a původní se dají repasovat (cca 20 nových kusů)
• repasovanými měřidly se nahradí další část původních a celý postup se zopakuje
• výsledkem je, že se repasují téměř veškerá měřidla v domě a pouze nefunkční se nahradí novými a ještě několik kusů zůstane jako rezerva pro případné řešení závad na měřidlech v následujících letech
• tento způsob vede k ušetření peněz a zároveň je vše tak jak vyžaduje zákon !
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,

jak jsem psal již zde, analýza od ing Hollého bude zpracovaná s drobným zpožděním, ale bude k dipozici před shromážděním vlastníků.

Byl bych nerad, kdyby věci zde popisované snad zakládaly zdání, že výbor SVJ chce vlastníkům nějakým způsobem (např. zrušením kalorimetrů) zvyšovat už tak dost vysoké platby. Bohužel, stavající stav na základě zákonů je takový, že nikdo z nás neplatí 100% jím spotřebovaného tepla - viz příspěvky výše.

Jak již několikrát bylo zmíněno - jde jen o to, aby investice v řádech statisíců měla své opodstatnění, aby to nebyly vyhozené peníze jen "pro dobrý pocit", že tím ušetříme. Celé tohle téma je v podstatě pouze diskuzí k možným řešením a rozhodně to není o tom, že by snad výbor SVJ hodlal zrušit kalorimetry v domě - jen poukázal na jednu z povinností a hledá nejvhodnější možná řešení s ohledem na cenu, která pak předloží vlastníkům. Navíc, změnu rozúčtování nákladů si musejí vlastníci odsouhlasit dle Stanov na shromáždění, tohle nemůže sám o sobě výbor rozhodnout a ani to není záměrem. Záměrem bylo vyvolat diskuzi mezi vlstníky a najit nejvhohnější řešení. Jsem nakonec rád, že tato záležitost nenechává některé vlastníky chladnými a vyjadřují se k tomu - jde o peníze nás všech a tak to má být. A jako výbor se vám, jako vlastníkům, snažíme náklady snížit na nezbytné minimum.

Bohužel, doposud jsme měli takové správce (Austis, Seris 58), kterým celá tahle záležitost nestála za povšimnutí a klidně by rovnou vlastníkům předložili cenu za výměnu zcela novým měřidel (cca 900 tisíc) jako hotovou věc. Teprve až s nástupem stávajícího správce (IKON) byla celá záležitost kolem měřidel projednávána s výborem SVJ a předloženo řešení, které by mělo vést co k nejmenším nákladům souvisejím s výměnou - viz příspěvek výše.

Vím, že jsem p. Miřejovskému zatím na jeho podnět neodpověděl - předpokládám ale to, že rozumnou odpověď dá nám všem analýza na základě skutečných dat z odečtů a uhrazené spotřeby na dům od ing Hollého a uvidíme, jaké budou z ní vyplývající závěry.
S pozdravem - Jan Líkař -
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od LikarJ »

Ještě k tomu křeslu před domem - upozorňoval jsem na to, že každá likvidace takového odpadu nás všechny bude stát peníze (někdo nakonec ty cedule raději strhnul) - přesto je to lidem, kteří vidí dolu na popelnice zcela jedno a nechají někoho z domu, aby tam vyhodil svůj odpad. Není problém okamžitě zavolat správci a nechat odpad zlikvidovat (cca 3000 Kč), ale většinou jsme to s kolegy z výboru řešili tak, že jsme počkali, až se tady v Terezínské objeví vekoobjemový kontejner a odpad tam pak odnosili. Ušetřili jsme tak peníze nám všem, ale do nekonečna za někoho uklízet prostě nejde...

Podobné je to s odpadkovými koši na psí exkrementy - vyběhal jsem to na MČ Letňany, aby nám je kolem domu dali a výsledek - pejskaři je naprosto ignorují a nadále nechají své "miláčky" kálet v trávě kolem domu. A přitom mají k dispozici sáčky a ke koši je to pár kroků... Ona je to pak radost se starat o zeleň, když musíte skákat přes psí hromádky. A přitom by stačilo tak málo. Už nevím, co víc udělat pro to, aby se lidé nechovali jako čuňátka. Vždyť tady přeci bydlíme všichni společně... Ale to se týká i poničených zdí v domě, nepořádku na chodbách a nedopalků od cigaret kolem vchodů. O poházených odpadcích kolem popelnic nemluvě.

Ale to bylo mimo téma kalorimetrů.
S pozdravem - Jan Líkař -
vladimir.holly
Příspěvky: 36
Registrován: 03 lis 2008 14:22

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od vladimir.holly »

Dobrý deň,

analýza dopadu zrušenia meračov tepla je uložená vo vlákne
http://www.bechlinska.cz/viewtopic.php? ... p=585#p585

S pozdravom,
Vladimír Hollý
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodoměry, kalorimetry, měřidla - informace k výměně

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,

chtěl bych touto cestou za výbor SVJ poděkovat kolegovi z výboru - p. Hollému - za zpracování analýzy.

Ze závěrů analýzy je zřejmé, že už jen při cca 15% nárůstu spotřeby tepla po zrušení kalorimetrů by docházelo k takovému navýšení ceny za teplo u jednotlivých bytů, že se rozhodně vyplatí, i přes značnou investici jednou za 5 let, kalorimetry zachovat a zajistit jejich výměnu dle zákona.

Dle zkušeností správce by ale s největší pravděpodobností byl skutežný nárust spotřeby tepla po zrušení měření spotřebovaného tepla v rozmezí cca 25-40%, což by vedlo ke značněmu prodražení poplatků za služby.

Výbor SVJ tedy na základě této analýzy doporučuje SVJ zachování stávajícího stavu (měření tepla v bytech kalorimetry) s tím, že bude nutné kalorimetry na počátku roku 2010 vyměnit (repase) a dle zákona toto provádět každých dalších 5 let.

V současnosti na tuto investici má SVJ prostředky v rámci fondu oprav.
S pozdravem - Jan Líkař -
Odpovědět