Vyúčtování společné elektřiny

Zde prosím napište dotazy, které chcete zodpovedět od Výboru. Na rozdíl on mailu zde zůstanou zachovány a přehledné i pro ostatní uživatele. Děkuji
Gi..Gi
Příspěvky: 102
Registrován: 20 led 2008 19:33

Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Gi..Gi »

Dobrý den,dnes mi poštou dorazilo vyúčtování za rok 2010. Vše bylo v pořádku,až na vyúčtování společné elektřiny,to mi vyrazilo dech ! Je možné,abych zaplatil o 100% více než v roce 2009 ? Zaplatit za rok bez mála 2000kč. mi tedy přijde hodně. Je to možné ? Nemohla se někde stát chyba ? Děkuji . Schurr
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,

ačkoliv to tak může vypadat, ve vyúčtování společné elektřiny není chyba. Pouze došlo k narovnání vyúčtování s vyúčtování PRE - více zde.

Je to potřeba celé vnímat tak, že v době, kdy vlastníci dostávají vyúčtování 2010, by ve skutečnosti na účtu SVJ chybělo cca 400.000 Kč za rok spotřeby el. energie od posledního vyúčtování PRE. Ano, na provoz jsou vybírány zálohy, ale zálohy jsou nyní vybírány na rok 2011. A pokud by nedošlo k narovnání u elektřiny, ze záloh roku 2011 by bylo nutné uhradit i půl roku spotřeby v roce 2010, což je cca 200.000 Kč. Zálohy roku 2011 na elektřinu by tak opět nestačily krýt skutečnou spotřebu. Z mého pohledu je lepší řešení, aby si skutečnou spotřebu zaplatili sami vlastníci z vlastních prostředků, než si na uhrazení faktur PRE půjčovat peníze jinde, na drahý úrok. Proto tedy letos vyšší nedoplatek za společnou elektřinu, od vyúčtování 2011 bude zase vše v normálu - skutečně vybrané zálohy pokryjí skutečnou spotřebu.

Nicméně - nedoplatky na většině vyúčtování 2010 nejsou způsobené pouze narovnáním elektřiny (spotřeba el. energie do 31.12.2010), ale především spotřebou tepla (nepokryto zálohami stanovenými v roce 2006) a vodným a stočným (opět nepokryto zálohami z roku 2006). Na skutečnost, že zálohy nebudou pokrývat skutečné náklady jsem upozorňoval na každém shromáždění již od roku 2008. Teprve až loni si vlastníci odsouhlasili zvýšení záloh od roku 2011.

Zároveň jsem se snažil předložit řešení omezení spotřeby el. energie ve společných částech - opět vlastníci jej na shromáždění odmítli, aniž by někdo předložil argumenty, vyvracející mou analýzu spotřeby a návrh na řešení. Na schůzi výboru SVJ (zápis zde) jsme se dohodli na změnách tarifů el. energie. Zkusíme je s PRE dojednat, pokud se podaří, tak začnou platit ale až od dalšího účtovacího období PRE, tedy až od července 2011. Úspora ale může být i jen 10% a nebo také víc, vše ale záleží od vstřícnosti PRE.

Snad jsem to vysvětlil dostatečně a pochopitelně a je zřejmé, jak se celá věc má. A ačkoliv to nyní "bolí" ve formě vyšších nedoplatků, je to pro srovnání nákladů, záloh a spotřeby to nejlepší řešení.

Děkuji za pochopení.
S pozdravem - Jan Líkař -
Milan Valis
Příspěvky: 192
Registrován: 22 bře 2008 21:59

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Milan Valis »

No pro mne je to take ode dneska prekvapeni, ale nerad bych se nechal tak jednodusse odbyt, zejmena z duvodu ze jsem v prubehu posledniho zuctovaciho obdobi nekolikrat upominal nastale svitici svetlo v garazich a oprava se protahovala ne ve dnech, ale tydnech...

Prosim SVJ o uvedeni a srovnani celkove spotreby spolecne elektriny za posledni, predposledni a dalsi predchozi obdobi. Pokud v poslednim obdobi doslo k vyraznemu narustu, navrhuji korekci na prumernou spotrebu predchozich let.

Stejne tak mne i prekvapily dvojnasobne naklady za vytah, i zde prosim o objasneni.

Posledni vec, proc nebyla odmena vyboru SV a KK v predpisu?

Dekuji

M.V.
Milan Valis
Příspěvky: 192
Registrován: 22 bře 2008 21:59

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Milan Valis »

Jen mala ukazka z naseho fora a to se domnivam, ze ne vse je zde bohuzel hlaseno...

viewtopic.php?f=6&t=309

viewtopic.php?f=6&t=281
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od LikarJ »

Milan Valis píše:No pro mne je to take ode dneska prekvapeni, ale nerad bych se nechal tak jednodusse odbyt, zejmena z duvodu ze jsem v prubehu posledniho zuctovaciho obdobi nekolikrat upominal nastale svitici svetlo v garazich a oprava se protahovala ne ve dnech, ale tydnech...
Veškeré závady byly hlášeny Správci (a z webu jsou Správci přeposílány) včas. To, že nelze vyměnit vadné stykače ihned, protože je to zaplombovaná záležitost a musí se žádat PRE o souhlas s odplombováním, opravou a opětovně nechat elektroinstalaci od PRE zaplombovat, jinak opravenou část nelze používat, to SVJ ani Správce neovlivní. A že lidé z PRE nepřijedou ihned na zavolání, to je asi každému jasné. Na druhou stranu, nelze zhasnout v garážích natrvalo a čekat na opravu. Podobný problém byl i se závadou na elektroinstalaci, kdy svítila v obou vchodech část schodiště - a to ještě za specifických podmínek - opět bylo nutné vyměnit část stykačů a ještě část spálené kabeláže (a opět souhlas PRE).
Prosim SVJ o uvedeni a srovnani celkove spotreby spolecne elektriny za posledni, predposledni a dalsi predchozi obdobi.

Uvedená spotřeba v Kč je dávno na webu SVJ - více zde.
Pokud v poslednim obdobi doslo k vyraznemu narustu, navrhuji korekci na prumernou spotrebu predchozich let.
Pokud se podíváte na roky 2007-2010 (opět vše zde na webu), ve správně srovnaných obdobích, k žádnému výraznému nárůstu nedošlo. Korekci spoteby na průměrnou spotřebu nelze udělat, vyůčtovává se dle odečtů a fakturace PRE.
Stejne tak mne i prekvapily dvojnasobne naklady za vytah, i zde prosim o objasneni.
Opět, pokud se podíváte zde, je v položkách u výtahů jasně zřetelné, co byly náklady na výtahy - tedy to zopakuji ještě jednou - telefonní linka z výtahu, čtvrtletní paušální servis, spotřeba el. energie, několik drobných oprav a instalace kontroly lan (RBI, zmiňoval jsem to na shromáždění a na schůzích výboru, bez nich by byl výtah odstaven, resp. by se musela po 5 letech kupovat nová lana - v ceně 60.000 za sadu pro jeden výtah). Vše dle skutečné fakturace. Pokud Vás napadá způsob, jak výrazně ušetřit na výtahu, můžet s návrhem přijít okamžitě.
Posledni vec, proc nebyla odmena vyboru SV a KK v predpisu?
Ale byla - jen je ve skutečnosti vedena v předpisu v položce "Náklady na provoz SVJ". Nicméně byly odměny vyčleněny zvlášť, aby byly vidět skutečné ostatní náklady SVJ (poštovné apod.) - je to pouze administrativní záležitost, zpřehledňující skutečné náklady na provoz SVJ, na výsledném vyúčtování se nic nemění. Drobné doplnění zde.
S pozdravem - Jan Líkař -
Milan Valis
Příspěvky: 192
Registrován: 22 bře 2008 21:59

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Milan Valis »

Diky za vysvetleni.
- vytah, extra naklad za doinstalovani kontroly lan pravdepodobne vysvetluje rozdil mezi nasim domem a Terezinskou,

- naklady za SVJ jsou oddeleny, ale presto by mely byt dle meho celkove stejne jako v predchozim vyuctovani... Je to tak?

- to snad neni porovnatelna hodnota, spotreba v Kc, pro srovnani zda spotreba stoupa ci klesa diky provedenym opatrenim je prokazatelna a diskutovatelna, srovnavam-li spotrebu v kW... Prosim o tyto udaje.

- rozhodne souhlasim, ze nikdo neprijede na zavolani, ale problem garazi byl v radu tydnu a to uz neni v poradku a proto s vyuctovanim el. budu souhlasit pouze tehdy, zda se ukaze zda spotreba za el. je obdobna jako v predchozim obdo bi, ci ne. Podle Vaseho vyjadreni jinde v diskuzi, kde take vedeme hovor :-) by mela byt spotreba viditelne kleajici, pokud instaluji zarovky s temer polovicni spotrebou...

Dekuji

M.V.
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od LikarJ »

Milan Valis píše: - vytah, extra naklad za doinstalovani kontroly lan pravdepodobne vysvetluje rozdil mezi nasim domem a Terezinskou,
No, nemyslím si, že je nejlepší metoda to srovnávat s jiným domem, vhodnější je to dle mého porovnat s fakturací z let předchozích, tam se dají vyčíst důvody rozdílu. Mrkněte do "odběrných míst" pro partřičné roky, jsou tam uvedeny veškeré fakturované náklady po položkách pro jednotlivé výtahy.
Milan Valis píše: - naklady za SVJ jsou oddeleny, ale presto by mely byt dle meho celkove stejne jako v predchozim vyuctovani... Je to tak?
Ano, ale pouze u odměn statutárních orgánů - jejich výše je pevně dána a byla kdysi odsouhlasena shromážděním. Odměny tak nelze nijak navyšovat. Co se ale mění jsou ostatní náklady na provoz SVJ. I ty lze po jednotlivých položkách vyčíst ze souborů "odběrná místa" pro jednotlivé roky. V roce 2010 náklady výrazně vzrostly a to z toho důvodu, že bylo vlastníkům doporučeně rozesíláno vyúčtování let 2008 a 2009, že byly opakovaně a doporučeně rozesílány upomínky dluhů jak na zálohách, tak i na vyúčtování a také rozesílány nové předpisy. Tím stouplo především poštovné, ostatní náklady jsou na stejné výši. Proč se výbor SVJ nakonec rozhodl většinu korespondence vlastníkům zasílat doporučeně, přestože se kdysi domluvilo, že bude postačovat obyčejná pošta? Protože se objevili "chytráci", kteří se začali vymlouvat, že jim nebyly zaslány upomínky dluhů, že jim nebyly zaslány aktuální předpisy a že nevěděli, že mají něco uhradit... prostě proto, že dluhy vlastníků vůči SVJ začaly neskutečně stoupat. Bohužel, náklady na poštovném za ty, co si neplní své povinnosti, pak uhradíme všichni. Ale i tak si výbor stojí za tím, že je potřeba dluhy z dlužníků dostat co nejrychleji, to je zájem SVJ.
Milan Valis píše:
- to snad neni porovnatelna hodnota, spotreba v Kc, pro srovnani zda spotreba stoupa ci klesa diky provedenym opatrenim je prokazatelna a diskutovatelna, srovnavam-li spotrebu v kW... Prosim o tyto udaje.
Ano, zjednodušil jsem spotřebu el. energie na hodnotu v Kč, protože to je to, co se ve skutečnosti vyúčtovává. Je to podobné asi jako účet za telefon. Také neřešíte to, kolik jste měl hovorů, ale kolik vás to nakonec stálo peněz. Kolikrát k úspoře ale nemusí vést snížení počtu nebo délky hovorů, ale třeba až změna tarifu. Ale to jen pro příklad. Zkusím Vám tedy dohledat na fakturaci PRE spotřebu v kWh, dejte mi ale tak den-dva a umístím to tady. Ale myslím si, že bude stejně těžké posoudit účinnost úsporných opatření - a to z toho důvodu, protože chování obyvatel domu při svícení v domě není konstatní. Jsou období, kdy se v domě objeví nájemníci, kteří prostě nehodlají šetřit a budou si svítit i ve dne. Nebo si rozsvítí i jen kvůli několika vteřinám, než se jim otevře výtah. A můžete jim to vytýkat jak chcete, ignorují Vás. Na druhou stranu ale musím přiznat, že od nového roku jsem zatím nikoho na svícení přes den neupozorňoval, stejně jako na kouření na chodbách a ve výtahu - protože tyto lidi již v domě nepotkávám, pravděpodobně se odstěhovali. A jak jsem již zmiňoval, výměna žárovek za slabší je postupná a pomalá - v období několik let.
Milan Valis píše: - rozhodne souhlasim, ze nikdo neprijede na zavolani, ale problem garazi byl v radu tydnu a to uz neni v poradku a proto s vyuctovanim el. budu souhlasit pouze tehdy, zda se ukaze zda spotreba za el. je obdobna jako v predchozim obdo bi, ci ne. Podle Vaseho vyjadreni jinde v diskuzi, kde take vedeme hovor :-) by mela byt spotreba viditelne kleajici, pokud instaluji zarovky s temer polovicni spotrebou...
Další věc pak je, že se jednou za čas porouchá řídící elektronika světel. A to jak na chodbách, tak v garážích. Bohužel se to vždy chová tak nevhodně, že místo toho, aby světla nesvítila, svítí trvale. Než se na to přijde a někdo na to upozorní, většinou je to již několik dní trvalé rozsvícené. Oni to totiž lidi z domu také nenahlásí hned - pěkně čekají, až to za ně někdo udělá. Další den trvá, než se na to přijede podívat opravář - a pokud potřebuje povolení od PRE zasáhnout do elektroinstalace, celé se to zpozdí klidně i o další týden - takže se pak oprava protáhne klidně na 14 a více dní. Nebo se závada hledá i den nebo dva, většinou kvůli tomu, že Skanska nezapojila elektroinstalaci přesně dle projektové dokumentace. To ale nikdo z nás neovlivníme - a zhasnout na chodbách nebo v garážích trvale také kvůli bezpečnosti nelze. A všichni tak platíme elektriku a hodiny práce oprávářů, hladající závady. Uvedu třeba jeden příklad - špatné čidlo v garážích, které zůstane trvale sepnuté - to je závada, která je na hodiny hledání. Prvně zkusíte odpojit stykač, pak jej musíte zase připojit a dál musíte postupně odpojit v nejhorším případě všechna čidla, než narazíte na to vadné. Jinak to nejde, je to takto zapojené od Skansky. Změna by stála spousta peněz - v podstatě předělání el. rozvodu v garážích. A teď, co s tím - lidé volají po úsporách za opravy, ale ono to ne vždy prostě lze.

K tomu klesajícímu trendu - je potřeba si uvědomit, že celková spotřeba el. energie je složena z několika složek (garáže, výtahy a ostatní režie - osvětlení chodeb a vzduchotechnika). Jen vzduchotechnika se podílí téměř polovinou celkové spotřeby a je stále konstatní. Spotřebu u výtahů už nelze nijak výrazně ovlivnit, leda by se méně používal. A garáže - můžeme ještě zkusit snížit množství svítících zářivek, ale je to na úkor množství osvětlení. Délka svícení je dnes na čidlech nastavena na cca 3 minuty. To by mělo stačit na pohodlné zaparkování a vystoupení, či na odjezd. Pokud to stáhneme na kratší čas, lidé si pak stěžují, že se jim garáže rychle zhasínají a navíc by častým spínámním měly více trpět samotné zářivky (a s tím souvisejí další náklady). Co tím chci říct je, že pokud snížíme spotřebu žárovek a zářivek na polovinu, ve výsledku se to ale projeví pouze cca 25% snížením celkové spotřeby, právě kvůli tomu, že vzduchotechnika "požírá" polovinu spotřeby a výtahy cca 10%. Tady si myslím, že by byla možnost ušetřit, buď převodem vzduchoechniky do provozu na "noční proud" (ale nevím jestli to PRE umožní), nebo instalací pasivních odvětrávacích ventilátorů na střechu (ale to vypadá na značnou investici). Rozhodně se výbor SVJ již několik let snaží najít způsob, jak spotřebu snížit, ale asi moc možností už není. Snad jen ta vzduchotechnika.

Omluvte mě, že píšu dlouhé "slohy", ale snažím se všem vysvětlit problematiku - jedna věc je, co vidíte na vyúčtování, druhá pak, je, co je za tím vše za souvislosti.

Děkuji tímto všem, kteří mají trpělivost a vše to poctivě čtou. Ale snad to je takto pochopitelnější.
S pozdravem - Jan Líkař -
Milan Valis
Příspěvky: 192
Registrován: 22 bře 2008 21:59

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Milan Valis »

Dobry den,

chtel bych pozadat o vycisleni spotreby spolecne energie v kWh za obdobi 2010, 2009, 2008 a 2007.

Do vyjasneni mam namitky k vyuctovani.

Dekuji.

M.V.

PS: Vzhledem k vyhruznemu dopisu na nastence bych chtel soucasne pozadat i informaci, jaky je aktualni stav nedoplatku a to i v porovnani 2011 a 2010.

Predpokladam, ze diky vyuzivani pravnich sluzeb se moralka dlouhodobych dluzniku zlepsila, respektive nedoplatky jsou jiz zaplacene.
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od LikarJ »

Milan Valis píše: ...chtel bych pozadat o vycisleni spotreby spolecne energie v kWh za obdobi 2010, 2009, 2008 a 2007.
Tady se omluvám, úplně jsm na to zapoměl, že jsem Vám to slíbil dodat - udělám to v dohledné době.
Milan Valis píše: Do vyjasneni mam namitky k vyuctovani.
Námitky, resp. reklamaci vyúčtování je třeba uplatňovat u Správce, je to uvedeno i přímo na vyúčtování.
Milan Valis píše: PS: Vzhledem k vyhruznemu dopisu na nastence bych chtel soucasne pozadat i informaci, jaky je aktualni stav nedoplatku a to i v porovnani 2011 a 2010.

Predpokladam, ze diky vyuzivani pravnich sluzeb se moralka dlouhodobych dluzniku zlepsila, respektive nedoplatky jsou jiz zaplacene.
No, není to "výhružný dopis na nástěnce", je to jen upozornění na skutečnost, která je zmíněna i na samotném vyúčtování.
Aktuální výše nedoplatku (k. 1.4.2011) je kolem 510 tisíc Kč. Abych řekl pravdu, čekám na to, jak se nedoplatek "srovná" po 15.6.2011, až budou uhrazena vyúčtování 2010.

A teď to srovnání s rokem předešlým, resp. s předchozími obdobími. Původní výše nedoplatku z července 2010 (cca 800 tisíc) trochu poklesla (na 500 tisíc k 1.4.2011). Ale není to tolik, kolik bych očekával - proto i to upozornění na nástěnkách.

Několik vlastníků, co si o to požádali, dostali šanci svůj dluh splácet formou splátkového kalendáře. Splátky každý měsic kontroluje Správce a dává výboru info o průběhu. Pokud by někdo nesplatil jedinou splátku, je celý dluh splatný okamžitě, pokud by nezaplatil, řeší se to žalobou. Pokud nebudou do 15.6.2011 uhrazeny nedoplatky z vyúčtování, opět se to bude řešit vymáhámím dluhů přes advokátní kancelář. Prostě mám pocit, že dokud lidem nedorazí žaloba od právníka, tak dluhy vůči SVJ neřeší. A ačkoliv se to možná někomu nebude líbit, vyúčtování za rok 2010 je hotové a kdo neuhradí nedoplatek, bude předán advokátní kanceláři. Nehodlám dále tolerovat, že si někteří vlastníci z SVJ dělají půjčovnu levných peněz.

Klidně bych tady zvěřejňoval i seznam aktuálních dlužnků, ale naráží to na problém s tím, že k dluhu je vždy spjato jméno a nebo vlastněná jednotka - a to na internet vyvěsit nemohu. Na požádání ale přehled salda zašlu e-mailem.
S pozdravem - Jan Líkař -
Gi..Gi
Příspěvky: 102
Registrován: 20 led 2008 19:33

Re: Vyúčtování společné elektřiny

Příspěvek od Gi..Gi »

S tímto razantním způsobem vymáhání dluhů lze jen souhlasit ! Jen tedy doufám,že veškeré náklady s vymáhámím dluhů přes advokátní kancelář jsou rozúčtovány mezi dlužníky . Schurr
Odpovědět