Společné prostory domu - opravy

Zde prosím napište dotazy, které chcete zodpovedět od Výboru. Na rozdíl on mailu zde zůstanou zachovány a přehledné i pro ostatní uživatele. Děkuji
Odpovědět
jcesky
Příspěvky: 15
Registrován: 13 lis 2009 18:24

Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od jcesky »

Dobrý den
nedávno jsem se byl podívat v ulici Terezínská číslo 4, což je cca stejná budova jako ta naše. Byl jsem poměrně mile překvapen prostředím ve společných částech budovy např. malba v chodbách, ochranné nátěry, čisté schránky a kryty světel a všeobecně větší čistotou společných prostor. Také jsem si všiml, že vstupní dveře jsou zabezpečeny čipem, který umožňuje lepší ovladatelnost otvírání dveří a samotnou bezpečností proti vniknutí cizích osob. Již nemusí používat klíč a je velká výhoda samotné ovládání a manipulace vchodových dveří při každodenní neustálé manipulaci.
Jsem zklamán prostředím v naších chodbách společných prostor Bechlínská 2. Jsou zde špinavé zdi, rezavějící schránky, zaprášená a zanesená světla, odchlipující se nátěr v chodbách, popraskané zdi a skoro zničené kliky hlavního vchodu. Myslím, že by toho bylo ještě více, kdybych důkladně prošel všechny prostory.
Apeluji na výbor, zda může zajistit tyto základní opravy, tj. nátěry, vymalování a dále zajištění větší čistoty společných prostor. Začátek jara je proto ideální čas, jak vše opravit. Dále stojí za úvahu, než aby proběhla oprava vchodové kliky, nahradit otvírání čipem jako je to vedle v budově. Nemyslím si, že tyto základní opravy mají nějakou dlouhou časovou náročnost, stačí zřejmě využít informací a služeb firem jako u vedlejší budovy.
Jak je to prosím také ohledně již dlouhodobějšího tématu prasklin na sádrokartonových příčkách?
Je žádoucí vše již začít promptně realizovat.

Piště také prosím, sousedi, další připomínky pro vylepšení a zkvalitnění společných prostor.

Děkuji

Jiří Český
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,
ono tohle vše, co popisujete, je především o lidech (a tedy i o penězích). Začnu tím, že SVJ okolních domů mají více jak 70% účast vlastníků na shromážděních - nemají tedy problém si odsouhlasit libovolné investice v domě. U nás lidi prostě shromáždění ignorují a tedy se nedá zařídit nic nad 50 tisíc, co není vyloženě havarijní záležitost. Takhle výbor SVJ svazují nejen Stanovy SVJ ale nakonec především sami vlastníci - možná to ale vyhovuje těm, co tady pronajímají byty a nebo byt co nejdříve prodají, že mají malé poplatky. Bohužel na to doplácíme my ostatní, co tady hodláme bydlet déle.

Co se týká společných prostor:
  • pokud úklidová firma vytře chodby, pár hodin to vydrží být čistě - a pak se vše ušpiní blátem. Kdepak se asi bláto bere, když je venku čistý chodník? Zkuste se někdy podívat, když se vracejí pejskaři z večerního venčení... Myslíte si, že si ty zablácené boty našlapané v zeleni kolem domu (často nejen od bláta ale i od exkrementů) očistí na rohožce před vchodem? Ani omylem... Nebo že by snad někdo po sobě vytřel? A mimochodem - je zajímavé, jak si pejskaři udělali ze zeleně kolem domu luxusní záchodky pro své miláčky - a já se ptám, když už si platím údržbu zeleně, proč nemohu bez rizika kontaktu s psím exkrementem také svobodně užívat zeleň kolem domu? Proč jsem pejskaři takto bezohledně omezován?
  • špinavé zdi - jakpak se asi ušpiní? Samy? To někdo musí udělat - a podívejte se do Stanov SVJ, co mají vlastníci při poškození nebo znečištění společných prostor za povinnosti. Myslíte, že to někdo dodržuje? Když zmažu zeď, to je takový problém koupit bílý primalex a prostě to po sobě během pár minut uklidit? Vstupní vestibuly se malují každé léto a za rok to vypadá otřesně. Já si nepamatuji, že bych za ty roky, co tu bydlím, měl někdy potřebu se zdí byť jen dotknout... Prostě je to o lidech a je na tom jen krásně vidět, že si za 7 let dokáží vlastní majetek takovým způsobem znehodnotit.
  • praskající zdi a omítky - tohle je problém, který vypadá na celkem závažnou technologickou chybu při stavbě domu. Čeká se na základní posudek statika a pak asi nezbyde nic jiného, než zkusit uplatnit reklamaci skryté vady na Skanska a asi bude nutné části zdiva vybourat a postavit znova (ať už za peníze Skanska a nebo za peníze vlastníků), opravené zdi se pak budou malovat - i proto se čeká s malováním chodeb až do doby po opravách, s malováním se také počítá s pořádným očištěním světel.
  • rezavé schránky - budou se letos nově natírat
  • kliky u vchodů do domu - o prázdninách budou vyměněny
  • vstup do domu pomocí elektronických identifikačních předmětů (čipy, karty) - tohle se řešilo již před léty, shromáždění vlastníků to odmítlo. Stávající bezpečností klíč od vchodu vám jen tak nikde nepřidělají, pokud jej někdo ztratí a nic nenahlásí, je to stejný problém jako při ztrátě čipu - pokud to nenahlásí, nedá se zamezit nepovolanému vstupu.
  • jak zajistit větší čistotu společných prostor - vlastníci odmítají platiti víc peněz za úklid, ale že by někdo z těchto "šetřílků" vzal do ruky hadr s kýblem vody a pokud se mu zdá chodba špinavá, tak ji vytřít, toho se nedočkáte. Stejně jako aby vzal do ruky koště a zametl před domem a nebo sebral válející se papíry u schránek nebo poklidil u popelnic... Asi jsem z jiného světa, když tohle sem tam udělám sám jen proto, že mě prostě štve ten nezájem ostatních o prostředí kolem sebe. Ale podívejte se někdy kolem sebe - jestli pak mají tihle lidé také takovou špínu a nepořádek doma a nebo že by měli špinavé auto? Asi sázejí na to, že "on to někdo vždycky za ně udělá" - ale pokud to pak mají zaplatit, to pak jeden nestačí koukat, kolika lidem vadí větší náklady na vyúčtování... Kdysi také bylo navrhnuto pro kontrolu společných prostor instalovat do některých prostor kamery - i tohle vlastníci na shromáždění odmítli.
K sádrokartonovým příčkám - u sádrokartonu je známo, že časem praská a objevují se trhliny (většinou na spojích příček) a to se dá vyřešit třeba přetmelením. Bohužel příčky v bytech nemůže řešit SVJ, protože to není společná část domu, ale součást bytu - opravy příček tak jsou plně v režii vlastníka bytu, stejně jako třeba obklady, voda a topení, elektroinstalace v bytě apod.

Osobně bych uvítal, kdyby lidé v domě chápali, že společné části jsou i jejich a takto k tomu přistupovali - prostě se o svůj majetek náležitě starali a zbytečně jej neničili. Někdy mám pocit, že se k tomu, co je přede dveřmi jejich bytu, chovají jako k cizímu - a pak to také tak vypadá. Je to vizitka nás všech a kdokoliv cizí, kdo vejde do domu vidí, jak si dům poškozujeme vlastní hloupostí.

I tak - pokud někdo vidíte, že je potřeba něco opravit, pište - zkusíme to nějak postupně zrealizovat, jak nám to Stanovy dovolí.
S pozdravem - Jan Líkař -
jcesky
Příspěvky: 15
Registrován: 13 lis 2009 18:24

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od jcesky »

Dobrý den, pane Líkař
je to popsané sice krásně jak vše funguje a jak se lidi chovají. Myslím si ale, že v tomto případě není podstatou kdo co udělal, jak co kdo dělá, jak se co ušpiní. Je nutné nacházet řešení a jak tyto řešení vysvětlit a předat vlastníkům bytů. Toto je také práce výboru, nacházet argumenty a vysvětlit proč je potřeba investovat do základních oprav společných prostor. Proč se druhému domu např. tyto opravy a renovace povedly realizovat? Vlastníci jsou tam stejní lidi jako u nás, nejsou to jiní lidé. Prostě si tam na shromáždění vysvětlili, že tyto opravy jsou nutné a do budoucna ušetří peníze. Je to potřeba řádně vysvětlit i na finančním modelu. Např. aby se nemusely vestibuly a chodby neustále natírat, tak můžeme použít omývatelný nátěr do např. 1,5m. Při dalším ušpinění se pouze otřou a nemusíme neustálé kupovat primalex. Je nutné lidi vychovávat a nepsat pořád co je špatně a co dělají špatně.
Vstup do domu pomocí elektronických identifikačních předmětů (čipy, karty) – to je to samé, pokud zde vypočítám, že nám tato výměna do budoucna přinese úspory, tj. nebudeme muset neustále měnit kliky a zvýší nám to bezpečnost a lepší manipulaci s otvíráním, tak nemám problém nákup schválit. A tento názor si myslím, že mají i ostatní. Tímto způsobem můžeme přistupovat k dalším investicím (ploty, pejskaři, prostory před domem, atd.)
Proč mají okolní domy vice jak 70% účast vlastníků na shromáždění? Již několik let jsme si nic neodhlasovali a to považuji za velice špatné. Pokud máme malou účast na shromáždění, je nutné k výzvě přistoupit jinak. Nestačí jen dát informaci do schránky. Je nutné třeba i třeba týden předem obejít všechny vlastníky, vyžádat si plné moci na aktuální nebo další hlasování, tak aby bylo již předem jasné, že se shromáždění zúčastní více jak 50% vlastníků, jinak nemá smysl pořádat shromáždění. Veškeré informace se mohu dočíst na webu. Shromáždění by mělo sloužit hlavně k hlasování a už musí být předem jasné zda budu mít více jak 50% účast.
Pokud to takto půjde dát, tyto byty se stanou pouze překupní stanicí, nic se v domě nevyřeší a bude vše chátrat.
Pokud by výbor s něčím potřeboval pomoc, mohu s něčím poradit. Ale prosím, ať už se něco rozjede a začne se něco dělat.

Jiří Český
svoboda-blazkova
Příspěvky: 11
Registrován: 14 úno 2011 17:33

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od svoboda-blazkova »

Dobry den,

souhlasim se vsim co bylo napsano, dum chatra a je potreba nejak primet lidi k tomu, aby vice dbali na udrzbu domu a okoli.

Co se tyka pejskaru - mame pejska... ale exkrementy a ponicena zelen kolem domu mi vadi hodne. Po svem psovi uklizime. Proc se neudela nizky plot alespon pred domem jako to maji v Terezinske? + zasadit nejaky kytky... To by myslim vsichni ocenili!

S pozdravem

Denisa Blazkova
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,
předem se omlouvám za pozdější reakci.
jcesky píše:Dobrý den, pane Líkař
je to popsané sice krásně jak vše funguje a jak se lidi chovají. Myslím si ale, že v tomto případě není podstatou kdo co udělal, jak co kdo dělá, jak se co ušpiní. Je nutné nacházet řešení a jak tyto řešení vysvětlit a předat vlastníkům bytů. Toto je také práce výboru, nacházet argumenty a vysvětlit proč je potřeba investovat do základních oprav společných prostor. Proč se druhému domu např. tyto opravy a renovace povedly realizovat? Vlastníci jsou tam stejní lidi jako u nás, nejsou to jiní lidé. Prostě si tam na shromáždění vysvětlili, že tyto opravy jsou nutné a do budoucna ušetří peníze. Je to potřeba řádně vysvětlit i na finančním modelu. Např. aby se nemusely vestibuly a chodby neustále natírat, tak můžeme použít omývatelný nátěr do např. 1,5m. Při dalším ušpinění se pouze otřou a nemusíme neustálé kupovat primalex. Je nutné lidi vychovávat a nepsat pořád co je špatně a co dělají špatně.
Pokud chodíte na shromáždění vlastníků, případně na schůze výboru - jistě víte, jak se lidě v domě k investicím staví (samozřejmě ne všichni). Na shromážděních samozřejmě výbor vše argumentuje - ale do hlav lidí nevidíte a proč to či ono neodsouhlasí je jejich věcí. Mne samotného tento postoj mrzí - protože i já v domě trvale bydlím a vidím to kokem sebe. Realizaci větších oprav a údržby si musí vlastníci prostě odsouhlasit. Vědí, co se bude na shromáždění projednávat a stejně se nesejdou v potřebném množství.

Co se týká chodeb - výbor SVJ se na svých několika posledních schůzích snažil najít přijatelné řešení, jak věc řešit. Nakonec se našlo řešení (včetně použítí omyvatelného nátěru), bohužel ale s ohledem na limit finančních prostředků, se kterými může výbor disponovat bez souhlasu vlastníků, bude věc řešena v několika nezávislích krocích.

Jen nevím jak chcete vychovávat dospělé lidi v domě - jsou snad dospělí a mají svůj rozum, tak snad vědí, jak se mají chovat. Ale stále je to o tom, že ta menšina, co se sejde na shromáždění věci chápe a je ochotna své peníze investovat do údržby - problém je s těmi, co na shromáždění nechodí nebo nedají plnou moc. Ti svým postojem dokáží paralyzovat chod SVJ - ale jak je chcete změnit, když tady třeba ani nebydlí a byt jim zde slouží pouze jako zdroj financí pro umoření hypotéky? Můžete jim posílat dopisy, psát emaily - stejně ale nedorazí. Proč, to netuším.
jcesky píše:Vstup do domu pomocí elektronických identifikačních předmětů (čipy, karty) – to je to samé, pokud zde vypočítám, že nám tato výměna do budoucna přinese úspory, tj. nebudeme muset neustále měnit kliky a zvýší nám to bezpečnost a lepší manipulaci s otvíráním, tak nemám problém nákup schválit. A tento názor si myslím, že mají i ostatní. Tímto způsobem můžeme přistupovat k dalším investicím (ploty, pejskaři, prostory před domem, atd.)
Já také nejsem proti a toto řešení bych uvítal (podobně řešit i vjezd do garáží) a to i přesto, že je to investice cca 170 tisíc (+ 90 tisíc pro garáže) a sem tam bude potřeba uzamykací mechanismus nechat kvůli opotřebení vyměnit. Ale jak jsem zmínil výše, pokud není shromáždění usnašeníschopné, je zbytečné věc řešit - prostě ji nelze realizovat.
jcesky píše:Proč mají okolní domy vice jak 70% účast vlastníků na shromáždění? Již několik let jsme si nic neodhlasovali a to považuji za velice špatné. Pokud máme malou účast na shromáždění, je nutné k výzvě přistoupit jinak. Nestačí jen dát informaci do schránky. Je nutné třeba i třeba týden předem obejít všechny vlastníky, vyžádat si plné moci na aktuální nebo další hlasování, tak aby bylo již předem jasné, že se shromáždění zúčastní více jak 50% vlastníků, jinak nemá smysl pořádat shromáždění. Veškeré informace se mohu dočíst na webu. Shromáždění by mělo sloužit hlavně k hlasování a už musí být předem jasné zda budu mít více jak 50% účast.
Od doby, kdy jsem ve výboru, jsem před každým shromážděním obcházel s kolegy z výboru dům a byt po bytu všechny znova upozorňovali na konání shromáždění, případně je žádali o plnou moc. Jak to pak dopadá, to si každý může zjistit tady na webu ze zápisů ze shromáždění. Ale přesto jsem to nevzdal a vždy je znova a znova obešel. Myslíte, že by to udělal i někdo jiný z vlastníků, než jen lidé z výboru?
jcesky píše:Pokud to takto půjde dát, tyto byty se stanou pouze překupní stanicí, nic se v domě nevyřeší a bude vše chátrat.
Pokud by výbor s něčím potřeboval pomoc, mohu s něčím poradit. Ale prosím, ať už se něco rozjede a začne se něco dělat.

Jiří Český
Stále doufám, že i přes omezené možnosti výboru s ohledem na výši investice se podaří něco málo udělat.

Minimálně:
  • opravit kliky vstupních dveří (na to upozorňoval i počátkem roku p. Beran z údržby domu)
  • natřít ty rezavějící schránky
  • částečně vymalovat
  • pokračovat na opravách podlah v garážích
  • opravit praskliny zdí ve společných prostorách domu (a následně konečně i v bytech)
  • začít na opravách fasády
  • dokončit část plotu za domem směrem k parkovišti
  • vysázet novou zeleň mezi vchody
  • oplotit kvalitním a vyšším plotem novou zeleň mezi vchody
  • a pár dalších drobností
Pokud by Vás napadlo, s čím byste chtěl výboru pomoci, rád Vaší pomoc uvítám.
S pozdravem - Jan Líkař -
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od LikarJ »

svoboda-blazkova píše:Dobry den,

souhlasim se vsim co bylo napsano, dum chatra a je potreba nejak primet lidi k tomu, aby vice dbali na udrzbu domu a okoli.

Co se tyka pejskaru - mame pejska... ale exkrementy a ponicena zelen kolem domu mi vadi hodne. Po svem psovi uklizime. Proc se neudela nizky plot alespon pred domem jako to maji v Terezinske? + zasadit nejaky kytky... To by myslim vsichni ocenili!

S pozdravem

Denisa Blazkova
Dobrý den,
pokud by někdo věděl, jak lidi přimět k tomu aby o to, kde bydlí a okolí víc starali - uvítám každý takový nápad. Sám Správce a i lidé z výborů ostatních domů mi říkali, že nejlépe funguje lidem šáhnout na peníze - prostě jim vše hezky naúčtovat. Aby si uvědomili, že zbytečně platí za něco, co se dá ohlídat.

K pejskům a zeleni kolem domu - mezi vchody se letos osadí nové keříky (prostě ty stávající nevydřely "nápor" pejsků) a celá loňská i letoční výsadba se oplotí trvalejším a vyšším plotem. Bohužel - ačkoliv jsem odpůrce jakýkoliv plotů a zdí - tady asi nic jiného nezbývá, jak ochránit investice do zeleně. A je pravda, že by se tam pak mohly dát i nějaké kytičky. Někteří vlastníci pejsků prostě stále nechápou, že zeleň kolem domu není primárně luxusním WC pro jejich miláčky, ale že by měla sloužít předevčím lidem. Na slunné straně za domem je velký kus udržovaného trávníku, ale je natolik znečištěný psími exkrementy, že se tam lidé bojí i jen chodit. Natož si na trávník sednout a odpočinout si na sluníčku. O dětech ani nemluvě. A přitom jsou kolem domu všude koše a sáčky na psí exkrementy - nevím, proč je pejskaří odmítají používat.
S pozdravem - Jan Líkař -
svoboda-blazkova
Příspěvky: 11
Registrován: 14 úno 2011 17:33

Re: Společné prostory domu - opravy

Příspěvek od svoboda-blazkova »

LikarJ píše: K pejskům a zeleni kolem domu - mezi vchody se letos osadí nové keříky (prostě ty stávající nevydřely "nápor" pejsků) a celá loňská i letoční výsadba se oplotí trvalejším a vyšším plotem. Bohužel - ačkoliv jsem odpůrce jakýkoliv plotů a zdí - tady asi nic jiného nezbývá, jak ochránit investice do zeleně. A je pravda, že by se tam pak mohly dát i nějaké kytičky. Někteří vlastníci pejsků prostě stále nechápou, že zeleň kolem domu není primárně luxusním WC pro jejich miláčky, ale že by měla sloužít předevčím lidem. Na slunné straně za domem je velký kus udržovaného trávníku, ale je natolik znečištěný psími exkrementy, že se tam lidé bojí i jen chodit. Natož si na trávník sednout a odpočinout si na sluníčku. O dětech ani nemluvě. A přitom jsou kolem domu všude koše a sáčky na psí exkrementy - nevím, proč je pejskaří odmítají používat.
Tak to je super, ze bude plutek. Chtelo by to asi kolem dokola :-D a branku jak maji pro zmenu ve Zlonicke +zakaz vstupu psu, dalo by se tam odpocivat, krasna predstava :)
Odpovědět