Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Zde prosím napište dotazy, které chcete zodpovedět od Výboru. Na rozdíl on mailu zde zůstanou zachovány a přehledné i pro ostatní uživatele. Děkuji
Odpovědět
Olbrizova
Příspěvky: 4
Registrován: 11 led 2021 18:37

Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od Olbrizova »

Hezký den všem,
Protože mi není lhostejné, co se v jsem Svj děje, a protože výbor ani kontrolní komise nereagují na naše dotazy zejména k hlasovaní per rollam zde na fóru, vyzvala jámě je k reakci jediným kontaktem, který na výbor a KK nyní mám - e-mailem. Zde pro vás ostatní, kterým dění v dom není lhostejné…

Vážení členové výboru a kontrolní komise Svj Bechlínská,

Protože nereagujete na naše dotazy na fóru vlastníků, vyzývám vás tímto oficiálně k reakcím na dotazy vlastníků na fóru, které se týká hlasování per rollam.

Jsem letitým předsedou jiného Svj. Hlasování per rollam je z mého pohledu i právního pohledu tak, jak je nyní vyhodnoceno, neplatné. I pro hlasování per rollam platí stejná pravidla rozhodování jako na shromáždění tak, jak je uvedeno v našich stanovách a v občanském zákoníku, který je jim nadřazen.
Rozhodne tedy neplatí, že kdo nehlasoval, souhlasí. Žádám tedy o regulérní vyhodnocení jednotlivých bodů hlasování tak, jak vám ukládají naše stanovy a zákon.

Dále prosím i reakci a zveřejnění nabídek, na základě kterých jste - přestože jste k tomu neměli v prosinci mandát - o hlasování bylo rozhodnuto až v lednu- uzavřeli smlouvu na profesionálního člena výboru.

A další perlička - Pokud pan Líkař rezignoval v prosinci, ve výboru končí dle stanov až 2 měsíce poté a je povinen dokončit svou započatou “misi”.

To, že jsou naše shromáždění neusnášeni schopná jste zavinili sami tím, že jste zcela nelogicky dali sedí stanov to, že člen Svj nemůže pro hlasování zplnomocnit člena výboru. Toto žádný zákon neukládá.
Je logické, že pokud v domě nebydlím, neznám sousedy a nevím, koho zplnomocnit.
To ale neznamená, že nemám zájem o to, co se v Svj děje.

Prosím o informaci, co v posledních letech kontrolovala kontrolní komise a jak na výbor dohlížela….

Prosím o reakci na tento e-mail a zároveň na stejnou reakci na fóru tak, aby si ji mohli přečíst i ostatní členové výboru.

Děkuji

Olga Břízová
vladimir.holly
Příspěvky: 36
Registrován: 03 lis 2008 14:22

Re: Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od vladimir.holly »

Dobrý deň,

Potrebovali sme si informácie overiť, potvrdiť a dohodnúť. Posielam ďalší postup ohľadom nejednoznačného hlasovania per rolam:

V hlasovaní per rolam sa vyjadrilo 30,45 %, ostatní vlastníci neposlali hlasovacie lístky. Korešpondenčné hlasovanie (per rolam) bolo vyhodnotené v súlade s aktuálnymi Stanovami SVJ (č. 12, odst. 3).
Ale pre pochybnosti ohľadom ustanovenia o zápočte hlasov členov, ktorí sa nevyjadrili nechal výbor preveriť platnosť hlasovania právnikom. Tento týždeň sme dostali odpoveď. Uvedené ustanovenie je sporné a je možné, že je hlasovanie per rolam neplatné pre nesúlad s NOZ. Nie je to jednoznačné, ale budeme sa riadiť odporučením a hlasovanie per rolam budeme považovať za neplatné.

Pan Líkař podal svoju rezignáciu už v roku 2021 na 19. schôdzi zhromaždenia SVJ Bechlínská 705. Zo zápisu vyplýva, že jeho mandát by zanikol najbližším platným hlasovaním, alebo 3.4.2023. Následne oznamoval rezignáciu, tentokrát už bez odkladu, výboru 31.10.2022 a opakovane ju oznamoval zhromaždeniu vlastníkov v listopadu 2022. Mandát mu zanikol 2. mesiace po rezignácii a to dňa 31.12.2022.
Dohodli sme, že nám ešte pomôže s vyhodnotením hlasovania per rolam. Podpis pod výsledok mal byť za výbor, nie predsedu.

Keďže 20. schôdza zhromaždenia SVJ Bechlínská 705 nebola uznášaniaschopná a nebol zvolený nový výbor a ani hlasovanie per rolam nepovažujeme za platné výbor nie je od 01.01.2023 kompletný.
Aby sme zaistili fungovanie výboru SVJ, zostávajúci 2 členovia zaistili jeho funkčnosť kooptáciou ďalšieho člena a to kooptáciou Družstva Zlatá Praha ako predsedu výboru. (článek 9, odst. 12. Stanov)

Keďže hlasovanie per rolam považujeme za neplatné, sú neplatné aj ostatné body hlasovania hlavne.
Voľba členov výboru: Výboru skončí mandát 3.4.2023. Je tu ešte 2 mesiace prechodová lehota. Je nutné zvoliť nový výbor.
Voľba členov kontrolnej komisie: KK má len jedného člena. Rovnako mu končí mandát.
Úprava mesačných záloh na správu a služby: Evidenčné listy zaslané Ikonom budú mať len odporúčajúci charakter. Vymáhanie záloh bude možné len na základe pôvodných evidenčných listov.

Ďalší postup:
1) Informovanie vlastníkov o neplatnom hlasovaní.
2) Organizácia schôdze zhromaždenia SVJ Bechlínská 705 a opakované hlasovanie. Ideálne do 03.04.

S pozdravom,
Vladimír Hollý

K stanovám:
1. Čl. 12 Rozhodování mimo zasedání shromáždění, odst 4. ...Nedoručí-li člen SV Bechlínská ve lhůtě třiceti dnů od doručení návrhu nebo do termínu podle odstavce 2), výboru své písemné vyjádření k návrhu usnesení, platí, že s návrhem souhlasí....je toto v rozporu s kogentními ustanoveními NOZ, které stanoví v § 1212. - bude potrebná zmena.
2. Čl. 10 Shromáždění, odts 6. ...Je nepřípustné, aby člen SV Bechlínská zmocnění udělil členu výboru.... je to poistka proti zneužití v prípade, že by výbor obdržal dostatok splnomocnení a na zhromaždení doplnil nové témy a hlasoval za ne. – toto by som nemenil
3. Čl. 12 Rozhodování mimo zasedání shromáždění, odst 3. ... Pravost podpisů členů na vyjádření musí být úředně ověřena.... je použitý rovnaký princíp ako pri overovaní totožnosti na zhromaždení. Inak by tu bolo riziko zneužitia, hocikým kto si vytlačí hlasovací lístok. Ešte lepšie keď vie, že niekto sa o dianie nezaujíma a pravdepodobne ani nezahlasuje, alebo príde viac hlasovacích lístkov od “tej istej” osoby). – Napriek tomu, že je to komplikácia a ani NOZ to nevyžaduje, by som tento alebo obdobný princíp kontroly zachoval.


Pre zmenu stanov platí postup: Návrh vových stanov, pripomienkovanie členov SVJ, schválenie nadpolovičnou väčsinou.
m.kratky
Příspěvky: 109
Registrován: 17 črc 2008 11:36

Re: Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od m.kratky »

Pane Hollý ,
Myslíte si, že nekomunikovat a neposkytovat žádné informace, je od výboru slušné jednání ?

Už v roce 2018 bylo výborem „špatně“ vyhodnoceno hlasování per rollam !
Až na jeden bod hlasování, nemohlo být tenkrát nic schváleno.
Bohužel si toho nikdo nevšiml, ani z kontrolní komise (p. Sixta to také podepsal).
Nyní zas kontrolní komise selhala.

To jste si informace ověřovali od 16.12.2022, kdy jsem na tuto chybu ve stanovách upozornil p.Líkaře ?
- to je teda rychlost!

Uvedené ustanovení našich stanov ohledně neodevzdaných hlasovacích listin není sporné, je naprosto jasné, že není v souladu se zákonem, to vám potvrdí každý právník!

Zákon umožňuje tzv. kooptaci, tedy možnost, aby zbylí členové výboru , pokud počet členů výboru nepoklesl pod polovinu, zvolili chybějícího člena sami. Je třeba upozornit na to, že kooptace je zákonem brána jako právo, nikoliv povinnost. Při poklesu pod stanovami požadovaný počet členů, si tedy členové výboru mohou a nikoliv musí kooptovat zbývajícího člena. Z výše uvedeného je jasné, že výbor může i nadále fungovat přesto, že počet jeho členů klesl pod počet požadovaný stanovami, ovšem jen pokud zůstane počet členů nadpoloviční (tedy 2 členové).
Kooptace člena orgánu je dočasná a musí být potvrzena nebo zamítnuta na nejbližším zasedání shromáždění. Způsob hlasování je obdobný, jako v případě volby.
Proto kooptace dalšího člena výboru (družstvo Zlatá Praha) za měsíční platbu 24 000 Kč nebyla nezbytně nutná !
Proč se výbor tak snaží protlačit do výboru družstvo Zlatá Praha ? Hlasování neprošlo , tak zkoušíte kooptaci ?

Výběr družstva Zlatá Praha jako předsedy výboru je naprosto nevhodné (střet zájmu atd.).
Družstvo Zlatá Praha je založeno vedoucími pracovníky IKONu , který si platíme jako správce.
Jak bude profesionální předseda z IKONu (Zlatá Praha) , kontrolovat práci správcovské firmy IKON !
Nevidím důvod (žádnou přidanou hodnotu) jim ještě platit 24 000 Kč měsíčně.
To by jsme si je platili 2x .
A to se vyplatí !

Dle mého názoru ohledně našich stanov :
1. čl.12 – ten je potřeba změnit, aby byl v souladu s NOZ .
vyškrtnutím věty : Nedoručí-li člen SV Bechlínská do termínu výboru své písemné vyjádření k návrhu usnesení, platí, že s návrhem souhlasí .
2. čl.10 – je třeba zachovat zákaz zplnomocnění členů výboru, jinak je tu možnost zneužití
3. čl.12 – je třeba zachovat úřední ověření podpisů, jinak je tu zase možnost zneužití
4. čl.9 odst. 12 – tam bych doplnil : Kooptovaná osoba bude osoba fyzická, která je členem SV a nevykonává funkci v jiném orgánu SV.

Výbor by měl též reagovat i na další příspěvky (zde na foru) a né dělat "mrtvého brouka" .

Krátký Milan
vladimir.holly
Příspěvky: 36
Registrován: 03 lis 2008 14:22

Re: Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od vladimir.holly »

Dobrý deň,

ospravedlňujem sa, že sme nedali informácie skôr, aspoň, že čakáme na právny názor. Ako som písal, informácie, ktoré nás posunú ďalej sme získali tento týždeň, hneď potom som tu dal ďalší postup.
Len na okraj zaznel aj názor, že napriek nezhode ustanovenia ohledně neodevzdaných hlasovacích listin s OZ, by pri zvážení okolnosti, ako, že Stanovy sú platné, schválené zhromaždením, vložené v rejsříkovem soudu, zaistenie funkčnosti SVJ, hospodárenie a výber adekvátnych záloh mohlo byť vyhodnotené hlasovanie ako platné. Viac právnikov, viac názorov.
Sme spoluvlastníci a susedia a nepotrebujeme mať v dome zlú atmosféru. Výbor sa zhodol, že pôjdeme jednoznačnou cestou. Budeme hlasovanie považovať za neplatné a zvoláme nové zhromaždenie.
Potvrdenie kooptace, resp zvolenie nového výboru bude jeden z bodov hlasovania.
Cena 24 000 Kč měsíčně je obdobná ako pri ďalších nabídkach. Oslovili sme 7 firiem, 3 nám poslali nabídku. Ostatné firmy neodpovedali.

Aj tu pripomínam, že nejlepšie ako ovplyvniť prácu výboru je kandidovať a zapojiť sa do výboru priamo. Prípadne chodiť na verejné schôdze výboru, alebo kandidovať do kontrolnej komisie.

Poďme ďalej komunikovať vecne o stanovách a potrebných zmenách.

S pozdravom,
Vladimír Hollý
m.kratky
Příspěvky: 109
Registrován: 17 črc 2008 11:36

Re: Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od m.kratky »

Dobrý den ,
to neznamená , že když jsou stanovy schválené shromážděním , uložené u rejstříkového soudu (tam je nikdo nekontroluje) ,
tak se podle nich může postupovat i v případě , že porušují zákon . Zákon je nadřazen . Pokud některé části stanov nejsou v souladu se zákonem , tak tyto části jsou neplatné .

V NOZ je to naprosto jasně napsané :
Občanský zákoník
§ 1212

K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření vlastníka jednotky s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí. Vyžaduje-li zákon nebo stanovy, aby přijetí rozhodnutí shromáždění bylo osvědčeno veřejnou listinou, musí být podpis vlastníka jednotky na vyjádření úředně ověřen.
Pokud někdo neodevzdá hlasovací listinu , tak nemohl splnit zákonem dané podmínky (vyjádření,datum ,vlastnoruční podpis) pro platnost hlasování ,
proto jeho nehlasování nelze brát jako souhlas ! To je v rozporu nejen se zákonem ,ale i se zdravým rozumem .
Četl jsem vyjádření dvou právníkú a jednoho právního analytika a jednoznačně souhlasí ,
že neodevzdání hlasovací listiny nelze považovat za souhlas ! ( i když je to napsané ve stanovách ) .

Jak už jsem psal , kooptace byla naprosto zbytečná (akorát nás to stojí peníze) , výbor může pracovat pouze ve dvou , obvzlášť když mandát končí 4.4.2023

Krátký
tomas.himl
Příspěvky: 25
Registrován: 31 led 2008 16:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Výzva k reakci členům výboru Svj a kontrolní komise

Příspěvek od tomas.himl »

Vážený pane Krátký,

mohl byste začít prosím komunikovat trochu méně útočnou formou a nevytvářet vlákno za vláknem ? Ve spoustě věcí s Vámi souhlasím ale lze komunikovat přiměřeně. Nikde jsem nezaznamenal (pokud tomu tak není - omlouvám se), že jste kandidoval do výboru, kontrolní komise. Stejně jako já. V té chvíli je na místě jistá zdrženlivost.

Situace, kam se naše SVJ dostalo, asi netěší nikoho. S některými věcmi se bohužel už nedá nic dělat a než se pořád bavit o minulosti, je třeba debatu přesunout ke konstruktivním řešení problémů.

1) Výbor uznal neplatnost hlasování per rollam, tudíž všechny navrhované body jsou neplatné. Nedošlo tak ke zvýšení záloh, fondu oprav, volbě nových členů.

2) Výbor se rozhodl kooptovat družstvo Zlatá Praha pro SVJ. Jak nasvědčuje znění ObčZ a našich stanov, je toto možné. Vyrozuměl jsem, že mandát družstva skončí koncem mandátu výboru. Berme to jako pokutu a varování pro vlastníky za špatnou správu svého majetku.

3) Výbor svolá na jaro své shromáždění. Zde by se měl zvolit nový výbor, kontrolní komise. Zároveň by (ideálně) mělo dojít ke změně stanov, ke změně záloh (například alespoň o procentní schodek záloh vůči celkových nákladům 2022). Dále je patrné, že je třeba motivovat vlastníky, zejména v domě bydlící, k účasti, zájmu o členství ve výboru. Dosavadní výbor a kontrolní komise byly odměňováni směšně. Prostě si tu správu musíme zaplatit. Jsem předsedou jiného SVJ, vím co to obnáší - při poctivé správě se odměna výboru pohybuje standardně pod minimální mzdou - za cenu, že jste na telefonu sedm dní v týdnu a ručíte za případné způsobené škody vlastním majetkem.

Nový výbor a kontrolní komise by dále měli přistoupit k revizím všem smluv, zda platíme adekvátně za to, co odebíráme. Nejdříve je ale nutné svolat usnášeníschopné shromáždění, které to celé posune o trochu dál.

Tomáš Himl
Odpovědět