Odvoz odpadků

Zde prosím napište dotazy, které chcete zodpovedět od Výboru. Na rozdíl on mailu zde zůstanou zachovány a přehledné i pro ostatní uživatele. Děkuji
Odpovědět
Simona Dobiasova
Příspěvky: 9
Registrován: 06 led 2010 14:33

Odvoz odpadků

Příspěvek od Simona Dobiasova »

Prosím nestálo by za to zvážit častější odvoz kontejnerů? Jsou často přeplněné tak, že již není kam další odpad dávat, lidé pak vše nechávají vedle kontejnerů. Netuším ale, jakou částku navíc by to pro každého z nás znamenalo.

Děkuji,

Simona Dobiášová
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Odvoz odpadků

Příspěvek od LikarJ »

Dobrý den,

odpadky se odvážejí ze 4 kontejnerů 3x týdně (UT, CT a SO) a to vždy dopoledne. Paušální náklady na takovouto frekvenci a velikost odpadu jsou cca 150 tisíc ročně, tedy asi 1000 Kč na jeden byt. Což zrovna není málo. Poku by lidé řádně odpad třídili, což se zrovna moc nesnaží a v odpadcíh často konší i krabice, karotny a plasty, tak by se mohl odpad dokonce vyvážet s meněí frekvencí a ted i levněji. Pokud zvýšíme frekvenci na 4x týdně, bude to ročně asi o 50 tisíc dražší, tedy asi o dalších 300 Kč na byt.

Zatím nedocházelo k tomu, že by byly popelnice přeplňovány a nestačily. Problém je však jinde - pokud někdo zaparkuje auto u popelnic (typycky podél žluté čáry) a většinou tak znemožní vyvezení odpodu, popelnice pak Pražské služby nevyvezou. To si myslím, že je i případ ze soboty 29.10.2010, kdy bylo u vchodu 705/2 zaparkované auto u popelnic a sobotní svoz se tak nemohl uskutečnit. Navíc, odpadky u polenic nemají Pražské služby povinnosti sbírat. To je povinnost nás, jako vlastníků pozemků pod popelnicemi.

Je to jen naše hloupost, že tohle dopustíme a zbytečně platíme za svoz, který se pak neuskuteční a to jen kvůli nějakému lenochovi, který nerespektuje dopravní značení a nechce udělat pár kroků navíc od dále zaparkovaného auta.

Nehledě na to, že u 705/4 jsou popelnice poloprázdné a tedy přece není problém od 705/2 popojít a odpad vyhodit do kontejneru u 705/4. Vždyť ty kontejnery jsou celého domu Bechlínská 705 a je jedno, kam lidé z domu dají odpad. Ale položit ho u popelnic a nepopojít je fakt ignorance a lenost maximálního kalibru. Nevím, jestli si lidé neuvědomují, že za ně nikdo nic prostě "jen tak" neudělá a nebo jestli je to ještě v něčem jiném...
S pozdravem - Jan Líkař -
LikarJ
Příspěvky: 815
Registrován: 26 lis 2007 22:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Odvoz odpadků

Příspěvek od LikarJ »

Zkusil jsme dnes ráno kontaktovat úklidovou firmu, zda-li by byla uklízečka (pokud bude dnes v domě uklízet) odpad, co se válí u popelnic nandat do prázdných kontejnerů u vchodu 705/4. Jelikož se ale v domě uklízí v PO a ČT, zkusí se domluvit s uklízečkou, jeslti se u nás nezastaví.

Pokud to tedy večer nebude uklizené, zkusím to tedy případně uklidit sám - nakonec tak jako vždy :-( - aby vyvezli popelnice alespoň ve čtvrtek.

Lidé v domě si totiž (zdá se) vůbec neuvědomují, že Pražské služby při odvozu odpadu NEMAJÍ povinnost uklízet kolem popelnic a už vůbec ne popelnice vyhrabávat z nahromaděného odpadu kolem nich. Tohle je povinnost vlastníků pozemku pod popelnicemi. Ale to si asi spousta lidí neuvědomuje - navíc, za nepořádek kolem popelnic mohou vlastníci pozemku dostat dle vyhlášky Hl. m. Prahy pokutu až 2 miliony Kč (vymahatelnou exekučně), což je skoro 14 tisíc na byt. Stačí, aby to někdo napráskal na MČ...
S pozdravem - Jan Líkař -
Simona Dobiasova
Příspěvky: 9
Registrován: 06 led 2010 14:33

Re: Odvoz odpadků

Příspěvek od Simona Dobiasova »

Děkuji za vysvětlení, už je mi to jasné.
SD
Odpovědět